Različne postavitve bioklimatske pergole

Če vas zanima daleč najbolj učinkovito senčenje na vašem vrtu ali pa na terasi, potem ste najverjetneje že naleteli na bioklimatske pergole. Preučili ste njihove izjemne prednosti, ki so vam povsem pisane na kožo. Ena od ključnih prednosti je zagotovo tudi ta, da se tovrstni sistem lahko postavlja na različne načine.

Pergola je lahko pritrjena na steno, lahko je povsem samostoječa. Skupni imenovalec obeh pa je, da dajeta veliko ustvarjalne svobode, predvsem s svojim lahkotnim pa tudi minimalističnim izgledom.

 

Za kakšne površine so primerne bioklimatske pergole, ki so pritrjene na steno?

Ena od možnosti je torej ta, da je izbrana pergola pritrjena direktno na steno. Takšna izbira bioklimatske pergole je predvsem dobrodošla za vse velike odprte površine, torej za vrtove. Obenem pa se z njeno pomočjo lahko učinkovito izkoristi tudi manjše površine, kot so terase in balkoni.

S svojo streho in dodatnimi senčili pergola odlično varuje prostore pred soncem, vetrom ter dežjem. Če tej konstrukciji dodamo še steklene stene, pa postane zunanji vrt, kjer se lahko počutite povsem varne – tudi v deževnem ter hladnejšem vremenu. Zlasti pa vam bioklimatske pergole, ki so pritrjene na steno, zagotavljajo direktno prehajanje iz notranjih v zunanje prostore. Prav tako zmanjšujejo porabo energije za ogrevanje, prezračevanje. Omejijo nepotrebno svetlobo razsvetljave v bližini.

 

Kaj je značilno za samostoječe bioklimateske pergole?

Po drugi strani pa je samostoječa pergola umaknjena od hiše ter je zato izjemno priročna rešitev za ustvarjanje poletne kuhinje na prostem. Prav tako za uspešno postavitev zasebnih bazenov, v zdraviliščih pa tudi v restavracijah.

Ker je takšen sistem izjemno lahek, lahko samostoječe bioklimatske pergole prestavljate iz enega na drugo mesto. Ena od možnosti je tudi ta, da lahko modularno skupaj sestavite več pergol. Z njimi pa posledično seveda lahko pokrijete precej več površine.

Naročanje na takšne sisteme po meri je že nekaj časa možno tudi pri nas. Kar nekaj podjetnikov vam omogoča narediti sistem po vaših merah in željah.